Автор: С. Л. Кантан, slkanthan.substack.com Следвайте Гласове в ТелеграмПрекрасни неща се случват

...
Автор: С. Л. Кантан, slkanthan.substack.com Следвайте Гласове в ТелеграмПрекрасни неща се случват
Коментари Харесай

Многополюсният свят напредва. Китай и Русия разкъсват задушаващата американска хватка върху света

Автор: С. Л. Кантан, slkanthan.substack.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Прекрасни неща се случват в геополитиката

Истинска независимост процъфтява от Азия и Африка до Латинска Америка с напредването на мощната машина на многополюсния свят

Откъде да стартира? Има голямо количество положителни вести от целия свят! Избухва мир сред интензивни геополитически противници, което беше немислимо до скоро... разрастващи се страни ненадейно се измъкват от лапите на манипулираната световна финансова система... и нов международен ред се образува с поразително движение. Нека погледнем изумителните събития, които предвещават епохално преподреждане на геополитиката и геоикономиката.

Можем да разделим историческите събития на три категории:

Мирни ходове: С разтърсващ ход Саудитска Арабия и Иран възвръщат дипломатическите си връзки – с посредничеството на Китай. Саудитска Арабия и Иран също по този начин са склонни да влязат в БРИКС и ШСО. Нататък, президентът на Сирия посети Обединените Арабски емирства – също толкоз удивителен ход. А третият сходен е на някогашният президент на Тайван, който сега е на 12-дневна обиколка в континенталната част на Китай – невиждано събитие след китайската революция, завършила в 1949 година. Всички тези събития са ужасни за американската власт, която се основава на безпорядък, войни и разделяй-и-владей.

Дедоларизация: Внезапно всички започнаха да намират способи да се отделят от американския $. Държави самоуверено анонсират проекти за превъзмогване на USD в комерсиалните си покупко-продажби (особено при пазаруването на нефт) и присъединяване в електронна търговия и туризъм. И това не е единствено Русия, само че и сътрудници на Съединени американски щати като Индия, Африка, АСЕАН, Латинска Америка, Саудитска Арабия, като даже и европейски страни се качват на този трен. И за първи път Китай напълно неотдавна купи природен газ в юани! Здравей, петроюан! Внимавай, петродолар!

Бунт против американската надмощие: има световен протест против Американската империя. Погледнете тези скорошни размирен събития:

1. „ Мексико не е колония на Съединени американски щати “, хвърли бомбата мексиканският президент Амло преди два дни във връзка 85-годишнината от национализацията на нефта в Мексико. Този напредничав водач национализира и лития преди месец, за огромно отегчение на северния си Биг брат.

2. По сходен метод, младият и деятелен президент на Ел Салвадор Букеле предизвести Съединени американски щати, че доктрината Монро е мъртва (Букеле смаза незаконните банди и нарко-трафика, което може да е нарушило приходите на ЦРУ).

3. Друга латиноамериканска страна, Хондурас, преди малко изостави Тайван и призна Китайската национална република в континенталната част на Китай.

4. По дяволите, даже някои немски водачи приказват за коригиране на газопровода Северен поток и възобновяване на търговията с Русия.

5. А какво ще кажете за Путин, разгласен за интернационален парий и подложен на над 10 000 американско-европейски наказания? Преди няколко дни над 40 африкански страни изпратиха представители в Москва, които участваха в конференция с името „ Африка и Русия в многополюсния свят “. Без диря от намек.

6. Един ден по-късно Си Дзинпин направи тридневна аудиенция в Москва и сподели, че „ Промени, невиждани от столетие, се случват. И ние (Русия и Китай) ги водим. “

7. В добавка към всичко това е неочакваният интерес от голям брой страни за присъединение към БРИКС.
Сега към този момент имате концепция за огромната картина на тектоничната смяна на парадигмата, протичаща се в целия свят. Нека погледнем тези събития и да забележим какво значат те за света и даже по какъв начин се отразяват върху нас.

Срещата Си-Путин

Тази фотография демонстрира китайският президент Си Дзинпин и съветският президент Владимир Путин, вдигащи тост в Москва. Русия и Китай дават летящ старт на многополюсен свят, до момента в който Съединени американски щати и Европа са заседнали в заблудата на предишното.
Първо, визитата на Си е доста алегорична и демонстрира на света, че Китай застава зад тила на Русия. По време на срещите и двамата водачи се назоваха между тях „ Скъп другар “. Дружбата е същинска. Преди 10 години, през март 2013 година, първото пътешестване, което Си направи като новоизбран водач на Китай беше в... Русия, с цел да се срещне с Путин. Това следващо пътешестване за десет-годишнината е доста значително.

Новият водач на Китай Си Дзинпин избира Русия за първото си задгранично пътешестване

След това, имаме дедоларизацията – майката на всички геополитически явления. Отслабиш ли хегемонията на $, ти си обезвредил еднополюсната мощ на Америка. Путин в действителност прогласи гибелта на петродолара и раждането на петроюана, изтъквайки следните две положения:

Две трети от търговията сред Русия и Китай са към този момент в юани и рубли.

От тук нататък Русия ще употребява китайския юан в търговията си с Азия, Африка и Латинска Америка.

Ние приветстваме потреблението на китайския юан за разплащанията сред Русия и страните от Азия, Африка и Латинска Америка

От това следват и други дълбинни промени: Русия употребява юана като съществена валута във валутните запаси, съветски компании емитират облигации в юани, съветски банки разрешават на хората да откриват влогове в юани и по този начин нататък.

Последствията от тези стъпки са големи, защото те са комбиниране сред отделянето от американския $ и превръщането на юана в интернационално средство за разплащане. Двоен удар за Съединени американски щати.

Дедоларизацията

Веднага щом Русия и Китай открият сигурни и лесни други възможности на не-доларови и не-западни системи, всички ще стартират да ги употребяват, най-малко за някои от покупко-продажбите си. Защо да има медиатор за покупко-продажби и тъговия, които могат да бъдат осъществени в локални валути?

Използването на $ значи 1) нужда от трупане на долари в задгранични валутни запаси, 2) заплащане на комисионни 3) подлагане на диктат от Съединени американски щати под боязън от наказания 4) загуба на суверенитет и 5) спомагателни усложнения при правенето на бизнес.

Старият международен ред: Ако ти свършат американските долати, отиваш да се молиш на МВФ, който ще наложи остеритет и приватизация, т.е. – ще разреши на западните корпорации да оплячкосат страната ти.
Новият международен ред: Купуваш петрол в твоята локална валута! Или използваш друга алтернатива, като да вземем за пример ренминби (китайски юан – б.пр.)

Старият международен ред: Ако си разрастваща се страна, отиваш да се молиш на МВФ и на Световната банка.

Новият международен ред: Ако си разрастваща се страна, Китай освен ще ти даде парите, само че и ще построи нужната ти инфраструктура.

Между другото, дедоларизацията към този момент се популяризира като горски пожар!

Вижте тези образци:

Идния работи с 18 други страни, с които прави покупко-продажби в рупии. Това включва освен съседи като Бангладеш и разрастващи се страни от Африка, само че и непоколебими съюзници/васали на Съединени американски щати, като Германия, Англия и Нова Зеландия.

Малайзия, Индонезия, Сингапур и Тайланд в този момент имат цифрова система на заплащане, която разрешава разплащания в локални валути. Те даже са стандартизирали QR-кодовете за заплащане. Няма към този момент потребност от посредничеството на $.

За първи път Китай преди малко купи полутечен природен газ от Обединените Арабски емирства, употребявайки юан. Някак шокираща вест, която би трябвало да бъде водеща по CNN и BBC.

Вече 15% от търговията на Китай и трансграничните заплащания се правят в юани – за 2022 година това бяха към 8 трилиона юана.

Президентът на Кения разгласи, че Саудитска Арабия и ОАЕ ще продават петрол за кенийски шилинги! Гана купува петрол в злато. Истинска независимост за африканските страни.

Кения и Ирак направиха допустимо хората и бизнеса да купуват артикули от Алибаба – китайският колос в електронната търговия – с юани. Няма потребност от американския $ в глобализирания високотехнологичен свят.

Египет влезе в БРИКС банката – New Development Bank. Кой има потребност от хищниците МВФ и Световната банка, които без друго ненавиждат да отпускат заеми за инфраструктурни планове и действително развиване? Египет също по този начин издава деноминирани акции в юани.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо сподели на своя народ да престане да употребява VISA и Mastercard. Причината, която уточни? Конфискуването на валутния запас на Русия от Съединени американски щати.

Между другото, новият ръководител на банката на БРИКС не е никой различен, а Дилма Русеф, някогашната президентка на Бразилия. Тя беше следена от Националната организация за сигурност на Съединени американски щати. После Съединени американски щати проведоха мек прелом и я смъкнаха от власт, като пуснаха да изтече записан диалог. Сега тя ще живее в Китай и ще ръководи New Development Bank. Нейното въздействие евентуално ще докара Бразилия в rнициативата " Един път, един пояс ".

Бразилия, която е най-голямата стопанска система в Латинска Америка, в този момент вкарва заплащания в юани за бразилските експортьори. Без повече $, благодарим ви! Като знак за идните събития транзакциите ще минават през CIPS – китайската версия на SWIFT. Това е изцяло обособяване от финансовия международен ред след края на Втората международна война.

Бразилия също по този начин се пробва да сътвори нова валута за търговия в Латинска Америка, най-много с Аржентина.

Големият началник в тази радикална промяна, несъмнено, е Саудитска Арабия – най-влиятелната арабска страна и de facto водач на ОПЕК.

Саудитският принц Мохамед Бен Салман е проникновен и остроумен човек, който схваща от геополитика. Имайте поради, че в държавните учебни заведения в Саудитска Арабия към този момент се учи китайски език!

Мохамед Бен Салман към този момент прави всевъзможен жанр дълготрайни покупко-продажби с Китай. Той взима от китайските банки заеми, деноминирани в юани, за своя футуристичен град Неом, чиято стойност е 1 трилион $!

Саудитският принц Салман също по този начин кандидатства за участие в БРИКС и под водачеството на Китай подписа мир с Иран, трансформирайки по този метод политиката на Близкия Изток. Мирът е преференциален за Китай, който желае непрекъсвано земно трасе за своите товарни влакове. Модернизирайки саудитската стопанска система, Салман знае, че Китай ще бъде неин клиент № 1 на петрол през идващите най-малко двайсет години.

Саудитско-иранската сделка носи и геополитическа берекет на Китай. Тя може да изиграе основна роля за петроюана, като да вземем за пример нефтът да бъде продаван против китайски юани. Очевидно е също, че тази развръзка проправя пътя както за Саудитска Арабия, по този начин и за Иран за присъединение към БРИКС. (Дори и списание Forbes предсказа, че Саудитска Арабия ще стане формален член на БРИКС по време на срещата на върха през август 2023 година.)

Над 12 страни са изпратили кандидатурите си за участие в БРИКС, както показа външният министър на Южна Африка, която понастоящем държи председателството на БРИКС.

Представете си БРИКС + трима нефтени колоса – Русия, Саудитска Арабия и Иран. Както може би и Обединените Арабски емирства, Мексико, Венецуела и Нигерия. БРИКС+ може да разчита на 60% от международното произвеждане на петрол! Колко мъчно може да бъде основаването на нова валута, която е подплатена с петрол? Или даже с композиция от първични материали – петрол, природен газ, пшеница, желязна руда и по този начин нататък? Да си напомним, че Русия и Иран са №1 и №2 по находища на природен газ в света.

Безкрайни благоприятни условия в многополюсен свят!

(Както съм обяснявал в предходни публикации, китайският юан може/ще да стане международна разменна валута и без да става международна аварийна валута.)

Колко време може да мине, преди локалните истории за дедоларизация да бъдат възпроизведени в целия свят?това е просто въпрос на мащабиране, който има потребност от вярното ръководство и технология.
Представете си бъдеще, в което всеки човек във всяка страна може непосредствено и на мига да търгува с който и да е по света!

Всички американски наказания и унижения ще станат безсмислени. Дори и в този момент – вижте, че по-голямата част от света пренебрегва САЩ/ЕС глобите против Русия.

Доказателството е в графиките. Вижте, че износът на Русия на недопечен нефт, нефтени артикули, течен природен газ и въглища е безусловно непокътнат от глобите. Съобщението на Глобалния Юг към империалистите във връзка войната в Украйна е ясно: „ Маймуната си е ваша, циркът си е ваш. “

БРИКС и самодейността " Един път, един пояс " оспорват хегемонията на Съединени американски щати

БРИКС стартира като виртуална идея, основана от Голдман Сакс. После, след финансовата рецесия от 2008 година, БРИКС стана по-сериозна, макар, че Съединени американски щати непрекъснато саботираха превръщането ѝ в значима институция. Най-слабите звена са Бразилия и Индия. Бразилия е прекомерно податлива на напън от Съединени американски щати – Лула преди малко анулира посещаване в Китай, където се очакваше да се срещне със Си Дзинпин и да подпише голям брой съглашения. Индия евентуално се колебае дали да разреши БРИКС да стане прекомерно мощна, тъй като това би означавало по-силен Китай.

В този миг БРИКС е по-голяма от Съединени американски щати във връзка с номинален Брутният вътрешен продукт и по-голяма от Г-7 във връзка с паритет на покупателната дарба на Брутният вътрешен продукт.

Така че, БРИКС има доста капацитет. С още няколко членове, БРИКС към този момент няма да е пленник на политиката на Индия и Бразилия.

Новият президент на BRICS Bank, някогашната New Development Bank, е Дилма Русеф, която е някогашен президент на Бразилия. Тя се реалокира в Шанхай. Само си предствете – някогашни международни водачи се местят да живеят в Китай!

По същия метод, самодейността „ Един път и един пояс “ на Китай има голям капацитет да промени света. Със своите 147 членове тя е трансформираща парадигма. Да се надяваме, че някои европейски страни също ще се снабдят с гръбнак, ще отхвърлят живота си на американски васали и ще прегърнат самодейността „ Един път и един пояс “ и сътрудничещия си свят. Цялата агитация за дългови клопки или неуспех на прокети е цинична и е или пресилена, или отявлено подправена. Ако тези толкоз велики хора са загрижени за дълговия капан, те би трябвало да се причислят към Инициативата, да предложат благородни промени и да провиснал евтини заеми.

Мир и развиване

Бедните страни имат непостижими провокации за оцеляването си и са уловени в параграф 22. За да се измъкнат от бедността, те имат потребност от инфраструктура, само че с цел да изградят инфраструктура, имат потребност от пари! Тези страни страдат, когато има безкрайни повтарящи се войни, които нарушават световната верига на доставки и търговия. Освен това, западните институции не отпускат заеми за инфраструктура. Американски военни бази? Да. Водноелектрически язовири и интернет връзка? Не!

Близкият Изток да вземем за пример има доста огромно благосъстояние, само че някои страни са доста небогати и/или унищожени от войни. Ето за какво мирът сред Саудитска Арабия, Иран, Сирия и ОАЕ трансформира цялата игра. Лидерите най-накрая осъзнават какъв брой повече могат да реализират посредством съдействие. Това е като че ли духовно събуждане!

Историческото спокойно съглашение сред Саудитска Арабия и Иран с посредничеството на Китай (в Пекин). Сирийският президент Асад със брачната половинка си в ОАЕ за мирна среща на върха

Единствените, които са облагодетелствани от споровете, са Съединени американски щати и Европейски Съюз. Разделяйки сунити и шиити...араби и персийци... Съединени американски щати се трансформират в хегемон в основен регион. Освен това, подтискането на Иран оказва помощ на нефтените компании от САЩ/ЕС да вършат големи облаги. Разбира се, продажбата на оръжия също е голяма промишленост в Съединените щати.
Няма потребност да споделяме, че това, което става в Близкия Изток, е ужасно. След десетилетия на брутални цивилен войни, прокси войни и религиозни войни, арабските водачи имат просветление: „ Ей, а какво ще стане в случай че си сътрудничим между тях и намерим взаимноизгодни хрумвания за мир и разцвет? “

Този развой не е елементарен. Той изисква голяма дипломация и предпочитание за амнистия. Дивидентите от мира и развиването обаче ще бъдат астрономически. И те могат да заложат рамката за разрешаване на проблемите и на други страни.

Представете си мир сред:
Северна и Южна Корея
Индия и Китай/Пакистан
Китай и Япония
Русия и Европа

Една последна записка: Саудитско-иранската мирна договорка е доказателство и за различен феномен – възходящото китайско геополитическо въздействие и владичество. Китай към този момент не е просто „ работилницата на света “. Кой знае, може китайците да изиграят огромна роля и в приключването на украинската война.

Арогантност и незнание

Глобалното издание Economist излезе с истинска заглавна страница, която изобразява оста Китай-Русия-Иран-Саудитска Арабия.

Преди 25 години геополитическият супер мозък Бжежински написа в книгата си „ Голямата шахматна дъска “, че най-голямата опасност за американската надмощие ще бъде коалиция сред Китай, Иран и Русия. Е, с помощта на извънредно неправилната американска външна политика, този величествен съюз се реализира. Прибавете Саудитска Арабия към тази група и ще получите огромен и мултиплициращ се геополитически резултат.

Статията на Economist е изпълнена с анти-китайска агитация и класическите неправилни схващания. Поради това свое незнание Западът пропусна въздигането на Китай като световна мощ. Но западните интелектуалци просто упорстват на неприятните си разбори. Освен нормалната мантра за „ властническата ККП “, грешките на създателите са, че омаловажават китайската външна политика като „ транзакционна “. Всъщност е тъкмо противоположното. Китай прави 20 и 30-годишни покупко-продажби с Русия, Иран и Саудитска Арабия. И покупко-продажбите са също така холистични – обгръщат всичко от търговия и технологии, през инфраструктура и земеделие, до културен продан и оттатък. Например, саудитската компания Aramco преди малко се съгласи да влага 10 милиарда $ в голяма рафинерия в Китай. Саудитците също по този начин ще складират милиони барели в Китай, откъдето ще ги експортират бързо до други азиатски страни.

Изкуството по кориците на разнообразни издания демонстрира Китай и като хегемонистична мощ, а останалите като спътници. Това обаче е западна проекция. Всъщност Китай и Русия са сътрудници, които раздират американската задушаваща хватка на света. Същевременно мнозина стартират да трансформират мнението си по отношение на това коя е същинската „ ос на злото “ – САЩ/Великобритания/НАТО, дружно с украинските нацистчета.

И до момента в който на американските политици им харесва непрекъснато да демонизират „ комунистически “ Китай, познайте кой отива в Пекин? Сингапурският премиер-министър, тази седмица, за 6 дни! Испанският прмеиер-министър, също тази седмица. Френският президент Макрон и президентката на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен при започване на април, и по този начин нататък.

Високомерието и незнанието на Вашингтон/Лондон/Брюксел са удивителни. От една страна, американските наказания (доларът като оръжие) и разпалването на войни форсират гибелта на доларовата надмощие, която стои в основата на американската мощ и разцвет. От друга страна, европейците чинно одобряват васалното си състояние и принасят в жертва стопанската система, сигурността и евентуално живота си – като геополитически пешки в прокси войната против Русия.
Освен това, финансовата система на САЩ/ЕС се трансформира в лъжлива скица, която е връх на невъзможната им задлъжнялост и умопомрачителното количество деривативи. Деиндустриализираните западни стопански системи даже не могат да доставят на Украйна задоволително количество амуниции. Американската стопанска система е „ димка “ – финансов капитализъм с подправена стойност, основана с отпечатване на трилиони долари и прикриване на банкрути с субсидии, известни още като социализъм за олигарси и банкови измамници.

Всичко това е допустимо единствено заради манипулирането на световната система.

Заключение

Американската империя се основава на три неща: $, войска и разделяй-и-владей. И трите колони на матрицата се клатят в действително време.

Всичко с трансформира за елементи от секундата. Изтокът се сплотява и издига. Западът е по пътя на самоунищожението. Многополярният свят разцъфва, а гравитационните центрове на стопанската система и дипломацията се изместват към Азия. Ходът на дедоларизацията набира скорост по-бързо, в сравнение с някой можеше да си показа.
Мирът кастрира могъществото на Америка. Ако саудитците и иранците са другари, в случай че Тайван и Китай изработят компромис, в случай че Индия и Китай открият границите си... способността на Америка да създава войни и да управлява другите ще се изпари.

Що се отнася до военното владичество, Китай и Русия към този момент имат свръхзвукови ракети, които Съединени американски щати към момента не съумяват да внедрят. Като цяло, Съединени американски щати се трансформират в книжен тигър.
В най-хубавия случай западните водачи ще схванат, че тяхната доминация е завършила и ще работят с Китай, Русия и останалите за определяне на нов международен ред, учреден на съдействие, тъждество и съвместен разцвет. Аз обаче не чакам това да се случи.


Инфо: slkanthan.substack.com

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР